16 de nov. 2010

Castanyada o Halloween? Els alumnes de 1r. d'ESO B opinen.

La Castanyada

La castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants. Es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica és el moscatell. És molt típic trobar imatges de la castanyera venent castanyes en una paperina. Antigament, la castanyada era un àpat familiar dedicat als morts. El costum de menjar castanyes tal com el coneixem, es va generalitzar als finals del segle XVIII i es va estendre fent-se popular.
 A nosaltres en sembla bé que Halloween arribi a les nostres tradicions ja que és més divertit que la festa de la castanyada.

Halloween

Halloween prové dels països anglosaxons. Se celebra la festivitat de Samhain que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els calendaris celtes. Està relacionat amb Tots Sants i se celebra el dia dels morts.
Als Estats Units, els nens es disfressen de bruixes, fantasmes, dimonis...  i van casa per casa demanant llaminadures. La frase dels nens per demanar caramels és "Truco o Trato"que consisteix en : si els amos de la casa trien "Trato" els  donen dolços i si trien "truco" els nens els fan alguna entremaliadura.
Un altre símbol és la " jack-o -lanter" que consisteix a ficar carbasses a les portes.
Els colors tradicionals són:  Taronja, Negre i el símbol la carbassa.

Sortida a Port  Aventura

Vam anar a Port Aventura el 29 d'octubre tota la secundària. Per nosaltres era el primer any i estàvem molt emocionats. Port Aventura estava molt ben ambientat en Halloween. Vam pujar a les atraccions que ens van semblar més emocionants.
Les que més ens van agradar van ser: les d'aigua, perquè feia molta calor, com per exemple el Tutuki Splash i les més ràpides, com el Dragon Khan, el Furius Baco i l'Huracan Condor, tot i que feien una mica d'impressió. Les botigues ens van agradar, però eren massa cares.
 El que no ens va agradar va ser el menjar, perquè no hi havia varietat i el servei era una mica antipàtic. També pensem que per ser un dia laboral, hi havia massa gent, ja que en algunes atraccions ens vam estar més d'una hora fent cua.
L'excursió ens va agradar molt i creiem que és una bona manera de celebrar la castanyada, i vam poder gaudir d'un dia molt divertit.