18 de nov. 2010

Castanyada o Halloween? Els alumnes de 1r d'ESO A opinen.

La Castanyada
La castanyada és la festa tradicional de Catalunya que es celebra el dia de Tots Sants, el 31 d'octubre. És una festa tradicional catalana on, no només es degusten castanyes torrades, sinó que s'acompanyen de panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica és el moscatell.

L'origen d'aquesta celebració sembla ubicar-se en l'edat mitjana. Durant la nit de Tots Sants, vigília dels dia dels morts, es tocaven les campanes de les esglésies sense parar fins a la matinada per recordar als veïns que havien de resar pels difunts. Amics i parents ajudaven als campaners a realitzar aquesta dura tasca i tots junts consumien aquests aliments per no cansar-se.
Se sol representar amb la figura d'una castanyera: Una dona gran, vestida amb roba pobra d'abric i amb un mocador al cap, davant d'una parada al carrer per rostir castanyes.
Antigament, en els pobles va néixer el costum de que a  la tarda el homes recollien castanyes, moniatos i llenya, i mentrestant les dones feien unes pastetes similars a les d'ara: " els panellets "

Halloween

Halloween o La Nit de Bruixes és una festa tradicional d'origen celta. La van exportar els immigrants d'Irlanda fins arribar a extendre-ho per tot el món, especialment als països anglosaxons (Irlanda, Estats Units, Gran Bretanya...).

En aquella època creien en el déu dels morts, Samhain. Halloween, aleshores, consistia en fer fogueres sobre les muntanyes, per intentar fer fora els esperits malignes que baixaven del cel a través d'un camí que separava el cel i la terra. Tampoc encenien els llums de les cases per evitar que una d'aquelles ànimes els entrés a viure-hi per sempre.

Actualment els colors típics són el negre i el taronja que estan lligats al símbol de la "Jack-o-lantern", la carbassa amb forma de cara que té una espelma a dins per il·luminar-la. Les activitats típiques de Halloween són el famós truc o tracte i les festes de disfresses, a part de les fogueres i les visites a les cases encantades.

Per una part, és dolent agafar una tradició de fora, perquè el que fa és fer desaparèixer les tradicions típiques del país.
Per altra banda, és bo perquè així tastem una altra cultura.


Port Aventura

A Port Aventura hi van anar tots els alumnes de secundària, el 29 d'Octubre, el dia de la castanyada.
Vàrem pujar a totes les atraccions possibles, el Dragon Khan , Furius Baco, Tutuki Splash...
Al migdia vem menjar una hamburguesa amb patates fregides i un gelat, no estava especialment bo.
Ens va agradar molt anar a Port Aventura, perquè es una altra manera de celebrar la castanyada.
En definitiva, és una manera molt emocionant de celebrar-la.

16 de nov. 2010

Castanyada o Halloween? Els alumnes de 1r. d'ESO B opinen.

La Castanyada

La castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants. Es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica és el moscatell. És molt típic trobar imatges de la castanyera venent castanyes en una paperina. Antigament, la castanyada era un àpat familiar dedicat als morts. El costum de menjar castanyes tal com el coneixem, es va generalitzar als finals del segle XVIII i es va estendre fent-se popular.
 A nosaltres en sembla bé que Halloween arribi a les nostres tradicions ja que és més divertit que la festa de la castanyada.

Halloween

Halloween prové dels països anglosaxons. Se celebra la festivitat de Samhain que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els calendaris celtes. Està relacionat amb Tots Sants i se celebra el dia dels morts.
Als Estats Units, els nens es disfressen de bruixes, fantasmes, dimonis...  i van casa per casa demanant llaminadures. La frase dels nens per demanar caramels és "Truco o Trato"que consisteix en : si els amos de la casa trien "Trato" els  donen dolços i si trien "truco" els nens els fan alguna entremaliadura.
Un altre símbol és la " jack-o -lanter" que consisteix a ficar carbasses a les portes.
Els colors tradicionals són:  Taronja, Negre i el símbol la carbassa.

Sortida a Port  Aventura

Vam anar a Port Aventura el 29 d'octubre tota la secundària. Per nosaltres era el primer any i estàvem molt emocionats. Port Aventura estava molt ben ambientat en Halloween. Vam pujar a les atraccions que ens van semblar més emocionants.
Les que més ens van agradar van ser: les d'aigua, perquè feia molta calor, com per exemple el Tutuki Splash i les més ràpides, com el Dragon Khan, el Furius Baco i l'Huracan Condor, tot i que feien una mica d'impressió. Les botigues ens van agradar, però eren massa cares.
 El que no ens va agradar va ser el menjar, perquè no hi havia varietat i el servei era una mica antipàtic. També pensem que per ser un dia laboral, hi havia massa gent, ja que en algunes atraccions ens vam estar més d'una hora fent cua.
L'excursió ens va agradar molt i creiem que és una bona manera de celebrar la castanyada, i vam poder gaudir d'un dia molt divertit.